W dniach 15-16 października 2024 r, w „Jedynce” roznosił się zapach spaghetti bolognese. Chętni uczniowie z klas 7a, 7b i 8d pod czujnym okiem właścicieli i pracowników Pizzerii K2 uczestniczyli w warsztatach przygotowania klasycznego spaghetti. Była to kontynuacja działań w ramach Doradztwa Zawodowego i działań wychowawczych. Najpierw uczniowie wysłuchali historii powstania makaronu, następnie wg wskazówek pracowników Pizzeri K2 zadbali o higienę rąk, ubrali specjalnie przygotowane kolorowe fartuchy  i przystąpili do przygotowania makaronu. Pierwszym etapem była obserwacja przygotowania ciasta na makaron. Następnie uczniowie przystąpili do pracy. Każdy samodzielnie wykonywał kolejne czynności: wałkowanie, suszenie i krojenie z wykorzystaniem profesjonalnych maszynek włoskich do makaronu. Pracownicy zwracali uwagę na właściwą konsystencję ciasta oraz umiejętne postępowanie z ciastem,  co jest warunkiem powstania dobrego makaronu. Podczas pracy uczniowie poznali różne rodzaje makaronu, np. lasagne, tagiatelle. Kolejny etap to ugotowanie makaronu, a potem połączenie z sosem. Kiedy powstało klasyczne spaghetti bolognese odbyła się konsumpcja. Uczniowie ze smakiem zajadali własnoręcznie przygotowane spaghetti. Naturalne składniki, bez konserwantów, dobre ukazanie kolejnych etapów przygotowania spaghetti świadczyły o wspaniałej  współpracy uczniów i Pizzerii K2. Warsztaty  dały uczniom możliwość wytworzenia zainteresowania zawodem kucharza i pracy w pizzerni, restauracji. Za udział i zaangażowanie w warsztatach uczniowie otrzymali dyplomy. Dziękujemy Pizzerni K2 za wspaniały kontakt z uczniami i ukazanie tajników przygotowania klasycznego spaghetti.