Dnia 14 kwietnia 2023r. w ZST w Turku odbył się konkurs „Młody manager na start”.
Wzięli w nim udział uczniowie z naszej szkoły:
Agata Kukuła kl. 8c
Dawid Podębski kl. 8b
Ilona Linka kl. 8d
Agata zajęła wraz ze swoją drużyną zaszczytne I miejsce, II miejsce zajęła drużyna Dawida a IV miejsce przypadło Ilonie.
Wszyscy uczestnicy wykazali się kreatywnością, przedsiębiorczością, tworząc reklamę własnej firmy czy planując jak wydać zarobiony 1 milion złotych.
Aktywna była również nasza publiczność, która śmiało odpowiadała na pytania.
Zdobyte biznesowe doświadczenia zapewne przydadzą się młodzieży w planowaniu własnej kariery edukacyjno – zawodowej.
Gratulujemy !
13 kwietnia uczniowie klas 1c i 3c wraz z nauczycielkami p. A. Perlińską, I. Jesionowską oraz M. Zielińską wybrali się na wycieczkę do Teatru Pinokio w Łodzi. Uczniowie obejrzeli piękną i bardzo pouczającą sztukę pt. ,,Dzieci i ryby”. Poznali wzruszającą historię małych i osamotnionych bohaterów, którzy z powodu różnych okoliczności, nie mieli przyjaciół w prawdziwym świecie. Nieszczęśliwi i zagubieni bohaterowie otrzymali wsparcie i realne narzędzia zmiany, walki o siebie i o swoje prawa. Spektakl był poprzedzony i zakończony warsztatami, podczas których dzieci mogły się wypowiedzieć, wymienić i zapisać swoje prawa. Uczniowie byli bardzo aktywni, chętnie zabierali głos w dyskusji. Po opuszczeniu teatru wszyscy udali się do restauracji McDonald’s na posiłek i słodkie przekąski. To był dzień pełen wrażeń.
#LaboratoriaPrzyszłości; #LaboratoriaPrzyszlosci
W ramach programu Laboratoria Przyszłości nasza szkoła wyposażyła szkolną pracownię druku 3D. Od początku tego roku szkolnego dla chętnych uczniów prowadzone są zajęcia z druku 3D w ramach szkolnego koła zainteresowań.
W czasie zajęć uczniowie korzystają między innymi z długopisów 3D. Tym razem uczniowie tworzyli wielkanocne ozdoby.
Kto by pomyślał, że wyrób cukierniczy z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka, potrafi zawładnąć niejednym podniebieniem.
Zgodnie z przedświątecznymi ogłoszeniami, dziś w naszej szkole obchodziliśmy Światowy Dzień Czekolady. Od samego rana uczniowie przynosili przygotowane i sprawdzone przez siebie przepisy na ciasta czekoladowe w języku polskim lub polskim i angielskim. Przepisy zostały umieszczone w gablocie SU i każdy może z nich skorzystać. Samorząd Uczniowski zadbał o kubki smakowe całej szkoły i przygotował dla uczniów i nauczycieli słodką ankietę. Zadaniem ankietowanych było spróbowanie dwóch rodzajów czekolady i na podstawie smaku ocenienie, która jest lepsza. Wyniki zbierali przedstawiciele SU, a prezentują się następująco: uczniowie klas 1-8 zgodnie wybrali, że czekolada mleczna jest smaczniejsza. Mimo, że procentowo są niewielkie różnice to królową czekolad została dziś czekolada mleczna. Poniższy wykres prezentuje szczegółowe wyniki głosowania uczniów w obu budynkach:
Dziękujemy wszystkim ankieterom za udział w dzisiejszym zadaniu i zachęcamy do włączania się w kolejne akcje SU.
Co roku, 7 kwietnia to święto zdrowia. Hasłem przewodnim tegorocznych obchodów jest „Zdrowie dla wszystkich”. 2023 rok jest również okazją do podsumowania działań Światowej Organizacji Zdrowia, bowiem obchodzi ona 75 rocznicę powstania. WHO działa na rzecz poprawy warunków społecznych, aby ludzie rodzili się, wzrastali, pracowali, żyli i starzeli się w dobrym zdrowiu.
Aby uczcić ten dzień uczniowie klas I-III Szkoły Podstawowej nr 1 w Turku tworzyli plakaty promujące zdrowy styl życia, piramidę zdrowia, pyszne zdrowe kanapki, przyozdabiali przyniesione maskotki owocami i warzywami zrobionymi z kolorowego papieru. Były także kompozycje z ekologicznych darów natury. Klasy 4-5 brały udział w Konkursie wiedzy o zdrowiu i aktywności fizycznej pod hasłem "Zdrowie dla wszystkich". Konkurs organizowała p. Katarzyna Błajet. Konkurencje składały się z Quizu wiedzowego, krzyżówki, rozpoznawaniu egzotycznych i tradycyjnych przypraw, wykonania zdrowej
i wesołej kanapki, plakatu tematycznego oraz wyścigów rzędów. Komisja w składzie p. Dorota Walas - pielęgniarka szkolna, p. Bożena Mielczarek - nauczyciel przyrody i historii, p. Ewa Kulesza - nauczyciel wychowania fizycznego i historii wyłoniła zwycięzców: nagroda I dla klasy 4b, nagroda II dla klasy 5c, nagroda III dla klasy 4c oraz wyróżnienia dla klasy 4a, 5a i 5b. Dyplomy wręczyła pani dyrektor Elżbieta Pokojowa oraz pani wicedyrektor Krystyna Morek. Na koniec uczniowie zatańczyli do piosenki belgijskiej. Młodzież z klas VI-VIII wykonywała prezentacje multimedialne poświęcone urodzinom WHO, fotografowała bukiety owocowo-warzywne oraz aktywność fizyczną. Swoją wiedzę na temat zdrowia sprawdzali również starsi uczniowie. Wszyscy, którzy prawidłowo odpowiedzieli na pytanie otrzymali nagrodę-niespodziankę. Na tę okoliczność przygotowano również tematyczną tablicę informacyjną, a także zaakcentowano to święto w wirtualnej gazetce szkolnej.
Dziękujemy wszystkim, którzy aktywnie włączyli się w akcje promujące zdrowy styl życia.
Niecodzienne lekcje języka polskiego miały miejsce 5 marca. Tego dnia do krainy mitów przenieśli nas uczniowie klasy 5a i 5c, którzy w ramach lekcji powtórzeniowej przygotowali prezentację wybranego bohatera mitologii greckiej. Piątoklasiści pięknie przebrani za bogów i boginie, z atrybutami w dłoni, w ciekawy sposób opowiadali o sobie, o swoim pochodzeniu i przygodach. Uczniowie wykazali się dużą pomysłowością i talentem aktorskim, prezentując wybraną postać z mitologii. Do projektu wszyscy podeszli profesjonalnie. Występowali przed swoją klasą, próbowali opanować tremę, uczyli się współpracować w grupie, a wszystko w miłej i serdecznej atmosferze.
Duże brawa i gratulacje za pomysłowość i zaangażowanie!
1 kwietnia w Poznaniu odbył się XVIII Festiwal Młodego Teatru Wielkopolski DZIEŃ DOBRY SZTUKO 2023. Teatr "Szpilka" po raz kolejny reprezentował Turek i Szkołę Podstawową nr 1 w tym niezwykłym spotkaniu artystycznym. Uczniowie przedstawili spektakl pt. "Sto lat kuchni". To baśń o Śpiącej Królewnie opowiedziana z perspektywy służby kuchennej. Scenariusz - na podstawie tekstu Pierra Gripariego - wzbogacony został o przemyślenia i pomysły dzieci, które również wykonały scenografię.
Zespół otrzymał NAGRODĘ GŁÓWNĄ - NAGRODĘ WOJCIECHA , pamiątkowe dyplomy i wiele upominków. Przed występami młodzi aktorzy uczestniczyli w warsztatach, a podczas przeglądu mogli wymienić się doświadczeniami z innymi grupami teatralnymi z Wielkopolski.
Głównym organizatorem festiwalu jest Poznańska Fundacja Artystyczna. Patronat honorowy nad przedsięwzięciem objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak.
Zespół pracuje w nowym składzie i po raz pierwszy wystąpił na scenie. Mali aktorzy zaprezentowali się wspaniale, a jurorzy bardzo wysoko ocenili ich występ. Na dyplomie napisano: " NAGRODA WOJCIECHA dla teatru Szpilka za zespołowość, doskonałą dykcję oraz kreację aktorską dla Kaliny Rylskiej"
Warto dodać, że zespół wyróżniono także w 44. Konfrontacjach Teatrów Dziecięcych "Przestrzenie wyobraźni" w Kłodawie.
W przedstawieniach występują: Hanna Janaszkiewicz 3c, Sofia Józefiak 3c, Lena Płóciennik 3c, Zofia Seńko 3c, Nela Lewandowska 3c, Maja Kaźmierczak 3c, Hanna Kasprzak 3c, Wiktoria Drzewiecka 3c, Iga Drzewiecka 3c, Kornelia Choja 5a, Natalia Górska 5a, Julia Kałużna 5a, Antonina Mielcarska 5a, Marcel Stasiak 5a, Aniela Kukulska 5c, Helena Ostrowska 5c, Kalina Rylska 5c, Marta Kukuła 6b, Maria Ogrodowicz 6b, Milena Surmiak 6b, Brunon Grabara 6d, Szymon Purcel 6d.
Opieka artystyczna: Ewa Pawlak, Aldona Piwońska, Izabela Jesionowska
Gratulujemy zespołowi i życzymy dalszych sukcesów!
Nie od wczoraj wiadomo, że podróże kształcą, a przekonali się o tym uczniowie jedynki, którzy pochmurny czwartkowy dzień spędzili w Łodzi. Głównym celem wycieczki była wizyta w teatrze na spektaklu "Balladyna". Uczniowie klas ósmych i siódmych przypomnieli sobie dramat Słowackiego, a klasa szósta z zaciekawieniem śledziła losy bohaterów utworu.
Po przedstawieniu i ciepłym posiłku udaliśmy się do Muzeum Fabryki zlokalizowanym w Manufakturze. Wysłuchaliśmy ciekawostek o kompleksie budynków fabrycznych należących do Izraela Kalmanowicza Poznańskiego, ówczesnego króla bawełny. Mieliśmy również okazję brać udział w grze edukacyjnej, której celem było zbudowanie fabryki.
Po wyczerpujących atrakcjach udaliśmy się w drogę powrotną, podczas której odświeżyliśmy swoją wiedzę zdobytą w czasie trwania wycieczki, odpowiadając na pytania przygotowane przez nauczycieli.
#LaboratoriaPrzyszłości; #LaboratoriaPrzyszlosci
Doświadczenie – Mrożone bańki mydlane
Robienie baniek mydlanych to dla każdego wielka frajda. Najczęściej jednak puszczane są na zewnątrz jedynie w ciepłe, letnie dni. Czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli zaczniecie puszczać bańki na mrozie?
Doświadczenie z zamarzającymi bańkami mydlanymi można zrobić, gdy jest wystarczająco zimno. Kilkanaście stopni poniżej zera powinno wystarczyć, aby eksperyment się udał, ale im zimniej, tym lepiej.
Do wykonania eksperymentu użyliśmy gotowego zestawu do robienia baniek mydlanych. Po ochłodzeniu się płynu wystarczyło wydmuchać bańki. W momencie kontaktu ze śniegiem bańki w ciągu kilku sekund zamarzały. Na ich ściankach tworzyły się lodowe malowidła.
Im niższa temperatura, tym bańki będą zamarzały szybciej.
Bańki były bardzo kruche, ale piękne.
Doświadczenie - Śnieg instant z wrzątku – efekt Mpemby’ego
Podczas styczniowych zajęć koła chemicznego chętnie skorzystaliśmy z ujemnych temperatur. Wykonaliśmy doświadczenie zwane efektem Mpemby’ego (nazwisko tanzańskiego studenta, który jako pierwszy opisał doświadczenie).
Wystarczyło zagotować wodę (którą zabraliśmy z sali w termosie), a na boisku przelać ją do kubka i szybkim ruchem ręki wylać jego zawartość w powietrze. Należy jednak bardzo uważać, by gorącej wody nie wylać na siebie.
Co takiego niezwykłego się dzieje? Na naszych oczach woda wyparowuje, a więc zmienia swój stan skupienia z ciekłego na gazowy. Pozostała po wodzie chmura przez chwilkę jest pełna kryształków lodowych.
Podgrzana woda zamarza szybciej niż ta uprzednio schłodzona. Aby szczegółowo wyjaśnić ten fakt, trzeba przyjrzeć się bliżej budowie molekularnej wody.
W czwartek 23 marca 2023 odbyły się drugie warsztaty rękodzieła w ramach grantu edukacyjnego Fundacji KPMG w Polsce pod hasłem "Wokół tradycji świat wielkanocnych”. Tym razem dzieci wykonywały pisanki w tradycyjnych technikach plastycznych. Oklejały jajka bibułą, serwetkami i paseczkami jak również pisały woskiem - tradycyjną techniką batikową. Spotkanie przybliżyło dzieciom tradycję wielkanocne i powoli zaczęło wprowadzać je w klimat świąteczny.