„Miód to zdrowie” to projekt edukacyjny realizowany w Szkole Podstawowej nr 1 w Turku w ramach działań prozdrowotnych. Miód, pszczoły i zawód pszczelarza stał się ośrodkiem zainteresowania uczniów od klasy pierwszej do ósmej. Projekt realizowany był na przestrzeni kilku tygodni. Wytworzyło się duże zainteresowanie miodem i innymi produktami miodowymi, mającymi wpływ na zdrowie.
W klasach I-V powstały prace plastyczne wykonane różnymi technikami, były to prace przestrzenne oraz obrazy. W klasach VI-VIII uczniowie zainteresowanie miodem wyrazili poprzez krótkie formy literackie, napisali ciekawie brzmiące hasła i rymowanki.
Podsumowanie projektu odbyło się w dniach 25-26 kwietnia. Na podsumowanie przybył Mistrz pszczelarstwa – pan Przemysław Gruszczyński, znawca miodu, pszczół, pasjonat zdrowego odżywiania a z wykształcenia także nauczyciel. 25 kwietnia odbyło się spotkanie z uczniami klas VI-VIII. Pan Przemysław ukazał uczniom tajniki zawodu pszczelarza. Powiedział, że pracuje bardzo dużo i jest wiele trudów z tym związanych, ale zawód ten to jego pasja, którą chciałby zarazić młodych ludzi.
26 kwietnia odbyły się spotkania podsumowujące w klasach I-III i IV-V. Uwagę przyciągały ciekawe prace plastyczne. Tym razem nagrody były słodkie ale i zdrowe – miód w słoiczku. Następnie nasz gość wprowadził duże zainteresowanie, kiedy pojawił się w stroju pszczelarza. Opowiedział dlaczego właśnie takie elementy stroju są ważne przy pracy z pszczołami. Uczniowie poznali historię ula, mogli także obejrzeć z bliska plaster miodu wyjęty z ula, dowiedzieli się np. jak długo żyją pszczoły i matki pszczele, dlaczego pszczoły się odymia itd. Dzieci słuchały i zadawały pytania. Ciekawym punktem spotkania był quiz na podstawie informacji, usłyszanych podczas spotkania. Za trafne odpowiedzi uczniowie otrzymali od pszczelarza miodowe upominki.
Spotkanie z Mistrzem pszczelarstwa bardzo wzbogaciło nasz projekt edukacyjny promujący zdrowie. Doskonały kontakt pszczelarza z uczniami wytworzył duże zainteresowanie tym zawodem i produktami, które są efektem pracy pszczelarza, a mają ogromny wpływ na zdrowie. Projekt wymagał dużo pracy, ale dzieci pracowały jak w ulu, widać że stare powiedzenie jest tu jak najbardziej trafne. Efekty pracy uczniów zostały ukazane na wystawie pokonkursowej w naszej bibliotece. Dziękujemy uczniom za zaangażowanie, a nauczycielom za organizację. Dziękujemy panu Przemysławowi Gruszczyńskiemu za przybycie i za ufundowanie miodowych nagród.